Translate

woensdag 19 november 2014

Paribatra

Vandaag mocht ik weer even toerist zijn in deze stad, de school is toch nog niet begonnen. Maar dan wel een klein beetje buiten de platgetreden paden graag. En zo bracht ik met Rogt een bezoek aan het Suan Pakkad Palace Museum, de voormalige residentie van Prins Chumbhot Paribatra, een kleinzoon van Thailands beroemdste koning, Rama V. En omdat deze Prins de titel Prins van Nakorn Sawan voerde hadden we natuurlijk een extra reden om erheen te gaan.

Het paleis bestaat uit een verzameling antieke Thaise huizen, die de prins heeft verzameld en her en der heeft opgekocht. Sinds 1952 heeft hij ze laten reconstrueren rond zijn paleisje (dat op zichzelf ook een antiek Thais huis is). Zo ontstond iets dat er uit ziet als een klein antiek dorpje gelegen in een prachtige tuin met vijvers, bomen en gazons. Deze oase van rust vormt een geweldig contrast met de omliggende hoogbouw, de drukke verkeersweg voor de deur, en de skytrain die er bijna overheen rijdt. De rust wordt nauwelijks verstoord door bezoekers, want dit hoort niet tot de toeristische highlights. Sinds 1987 is het een museum, dat onder andere de veelomvattende kunstcollectie van de Paribatra’s herbergt. Daaronder veel archeologische vondsten uit de Ban Chiang cultuur, Thailands oudste (pre)historische periode, daterend vanaf 5000 voor christus. Fascinerend om een groot aantal van deze aardewerken potten bij elkaar te zien, en je de ouderdom ervan te realiseren. Ook is er een mooie verzameling Khon maskers, die werden gebruikt in de traditionele Khon-dans, de dansen waarmee de oude religieuze verhalen werden uitgebeeld. Hoogtepunt in het museum is een paviljoen van Thais lakwerk, dat de prins in 1959 als verjaardagscadeau aan zijn echtgenote schonk. Het paviljoen is afkomstig uit de oude hoofdstad Ayutthaya, en na restauratie in Bangkok weer opgebouwd. Het is van binnen geheel bedekt met voorstellingen van de Ramakien (de Thaise Ramayana), die in schitterend detail zijn uitgevoerd.




Plaatsen als dit laten zien hoe belangrijk de rol van de royalty in de Thaise samenleving nog steeds is. En die royalty is groot, alle verre familie en afstammelingen tellen mee. De vader van onze Paribatra was het 33e kind van koning Rama V (van de 77), dus er zijn heel wat van deze families, en meestal nog wel actief en invloedrijk. Ook de huidige gouverneur van Bangkok is directe familie van onze Paribatra. Wie de namen terugzoekt van belangrijke mensen in de Thaise politiek en in business, komt heel wat van dit soort oude royalty tegen. En zo krijgt de grote wereldstad door dit kleine antieke dorpje weer wat meer relief.

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk om die verhalen te lezen. Je bent goed bezig met de inburgering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Paul, mooi verhaal. En voor wie zich verwondert over het Thaise nepotisme: de Nederlandse onderzoeker en ai-specialist Tjeerd Andringa bewees met behulp van software dat ook westerse multinationals nog altijd zwaar op familiebanden leunen, veel meer dan bij buitenstaanders bekend is. Bloedbanden wekken kennelijk overal in de wereld nog steeds extra vertrouwen. Ik vraag me wel af of er tussen 77 telgen niet ook keiharde concurrentie ontstaat! Hoeveel kinderen heeft de oude (hoe oud?) Bhumibol eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Koning Bhumibol heeft 4 kinderen, een zoon, de kroonprins en drie dochters. En ja, nepotisme is nog steeds een beproefd besturingsparadigma.

    BeantwoordenVerwijderen