Translate

zondag 21 december 2014

Scala

Wie in Bangkok naar de bioscoop wil heeft tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Vrijwel alle grote shopping malls hebben ook grote en luxueuze Cinema’s in huis met een groot aantal zalen en de laatste high tech op het gebied van 3-D en sound. Er zijn zelfs bioscoopzalen met business-class stoelen en een eigen lobby, en er zijn er met love-seats. Films worden vaak nagesynchroniseerd in het Thai, maar worden soms ook wel in de oorspronkelijke taal vertoond. Het aanbod volgt de laatste trends uit Hollywood, Bollywood, Hongkong en Thailand zelf, en draaien maar kort. Langer dan twee weken is een uitzondering. Mijn favoriete bioscoop is Scala, een van de oudste cinema’s in Bangkok, waar een kaartje maar 100 baht kost.



Scala is nog een echte ouderwetse bioscoop, een beetje te vergelijken met het Amsterdamse Tuschinsky of het Leidse Trianon, uit de tijd dat een bioscoop nog een echt Theater was. Deze bioscoop is heeft slechts één grote zaal, met balkon, en met nog een orkestbak en een podium vóór het witte doek. De enorme zaal biedt ruimte aan zo’n 1000 mensen, wat in moderne bioscopen natuurlijk niet meer voorkomt. Het theater dateert uit 1967, en is daarmee natuurlijk heel wat jonger dan zijn Amsterdamse tegenhanger, maar in de architectuur zijn tal van art deco elementen opgenomen. De grote foyer met zijn bogen, de grote trap, de bijzondere plafonnieres en prachtige plavuizen vloer is uniek in Bangkok. Het filmaanbod omvat wat meer arthouse films, is altijd in de oorspronkelijke taal, en een kaartje kost maar 100 baht, wat hier erg goedkoop is voor een filmpje.


Een bioscoopvoorstelling in Thailand verloopt een beetje net zoals bij ons, met wat reclame en trailers – coming soon in this theatre – vooraf, maar er is wel een bijzonder ritueel. Voordat de hoofdfilm begint wordt het publiek verzocht respect te tonen aan de koning. De speciale plechtige koningshymne wordt gespeeld en op het scherm worden beelden van Bhumipol vertoond. Iedereen staat zwijgend rechtop. Blijven zitten kan echt niet. Daarna kan de voorstelling beginnen.
Wij zagen het derde deel van De Hobbit, wat als ik het aanbod hier overzie al bijna arthouse is, maar er worden af en toe nog wel wat serieuzere westerse en Thaise films vertoond. Thailand heeft een interessante alternatieve filmindustrie, maar die komt hier toch zelden verder dan de speciale festivals. De grote bioscopen zijn vooral gericht op de commerciële kassuccessen, en op action movies. Van dit soort oude theaters zijn er nog maar een paar in Bangkok, en het is te hopen dat ze blijven bestaan. Het gerucht gaat dat mijn Scala plaats moet maken voor een nieuwe shopping mall, terwijl het toch eigenlijk op de monumentenlijst hoort. We zullen er maar van blijven genieten zolang het nog kan – desnoods met de wat betere action movie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten