Translate

zaterdag 7 februari 2015

Balcony

Gay life in Bangkok heeft vele verschijningsvormen, en het daarbij behorende entertainment. En het is logisch dat in een stad die zo groot is er ook verschillende buurten zijn, waar het zich allemaal afspeelt. Sommige buurten zijn meer gericht op toeristen, expats en Thais die dat leuk vinden, andere meer local, bijvoorbeeld voor de grote gay studentenpopulatie hier. En daarnaast is er overal in de stad wel wat te vinden, ook buiten de echte centra. Gays zijn overal openlijk in het straatbeeld aanwezig, veel meer dan bijvoorbeeld in Amsterdam. En dat geldt natuurlijk ook voor dat andere beroemde Thaise verschijnsel, de ladyboys. Zo’n gay hotspot bevat alle denkbare vormen van vertier, van gogo-bars met life shows, en massagesalons tot meer gewone gay cafe’s – met uiteraard terras en karaoke – discotheken en beautysalons. En het zou Thailand niet zijn als je niet overal ook nog lekker kunt eten. De straat waar ik graag kom is Silom Soi 4, die een beetje doet denken aan de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat in zijn hoogtijdagen. Mijn stamcafe hier is Balcony.






Balcony ligt in een doodlopend straatje midden in de belangrijkste rosse buurt van Bangkok, Patpong. Er zijn een stuk of tien bars, waar je meestal ook kunt eten, een art gallery, een beautysalon en een kleine massagesalon. Midden in de straat zijn de twee belangrijkste bars, recht tegenover elkaar: The Telephone en The Balcony, ieder met een groot terras. (In Thailand sta je niet in een cafe, maar je zit – en je kunt er ook eten). Balcony is al jarenlang mijn stamkroeg hier in Bangkok, en een van de leukste dingen is – zelfs als je alleen bent – aan een tafeltje te zitten, en kijken wie en wat er allemaal langs paradeert. Jong en knap, of oud en rijk, en alle denkbare combinaties daarmee. Extravagante ladyboys en prachtige sportschooljongens. Veel toeristen natuurlijk – ook wel wat verdwaalde heterostelletjes, die je meestal twee keer ziet langskomen omdat de straat doodloopt. En natuurlijk een deel van de Thaise gayscene, jongens die uit zijn op een date met een buitenlander, of Thais met wat meer geld of betere banen die het leuk vinden om hier uit te gaan. De bediening is overweldigend: er is een overvloed aan leuke obertjes, die af en aan draven met de bestellingen en een beetje flirten met de gasten. Zelf je drankjes halen aan de bar, zoals in het spartaanse Amsterdam is hier ondenkbaar.



Omdat ik hier meestal elke vrijdagavond na school kom, wat eet en dan blijf borrelen, ken ik relatief veel mensen. Je zit zelden lang alleen – en daarna is het vaak zwaan-kleef-aan. Gisteravond bestond ons groepje uit een restaurant-eigenaar uit mijn woonbuurt met wat vrienden, een steward van Air France met zijn Thaise boyfriend, een Duitse operazanger uit Berlijn, een Belgische bankier uit Hongkong en een paar Thaise werknemers van een naburige gogo-bar. Bangkok op zijn cosmopolitisch, en natuurlijk heel anders dan het doorsnee Thailand.




Zo tegen een uur of 12 wordt het voor veel mensen uit de scene tijd om door te schuiven naar het volgende station: de discotheek DJ-Station, een straat verder. Vroeger kwam ik daar ook veel, maar dat laat ik nu graag over aan de jongere garde. En aan de operazanger, die zijn stem wellicht aan het discogeweld wil wagen. Tijd om de taxi naar huis te nemen. De Thaise gayscene is natuurlijk veel diverser dan deze internationale hotspot alleen. Daarover een volgende keer meer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten