Translate

zondag 27 september 2015

Badminton

Ik had mijn vrienden hier wel eens verteld dat ik in mijn jonge jaren fanatiek badminton heb gespeeld. En dus werd ik gevraagd hier eens een partijtje mee te spelen. Van het een kwam het ander, en zo ben ik ongemerkt een badmintonclubje ingerold. Er wordt gespeeld in een van de vele publieke sporthallen hier – een mooie voorziening, omdat je er gratis gebruik van kunt maken. De voorzieningen zijn uiteraard basic, vier muren en een dak, dat is het. Er zijn wel douches, maar geen luxe zoals airco – en dat betekent dat de temperatuur in dit klimaat onder het golfplaten dak flink kan oplopen. Niemand klaagt erover, en het plezier is er niet minder om. Iedere dag na het werk, van 5 tot 7 is het raak, en een paar keer per week doe ik mee.

zondag 20 september 2015

Corruptiemuseum

Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan een toch wel heel merkwaardig museum: The Museum of Thai Corruption. Het museum bevat 10 installaties, die 10 hier bekende fraudezaken voorstellen in fel realistische voorstellingen. Het meest in het oog springt een beeld van een dame en een heer te midden van een groot aantal zakken rijst en het vermelde bedrag van 539 miljard baht (ruim 13 miljard euro). Namen worden niet genoemd, maar iedereen herkent de beide oud-premiers broer en zus Thaksin, en de verwijzing naar een rijst-schandaal waarover op dit moment een proces wordt gevoerd. Het was er druk, met voornamelijk jonge en hoog opgeleide Thais, die bij ieder van de installaties wel blijken van herkenning hadden, maar of een museum als dit werkelijk zoden aan de dijk zet waag ik te betwijfelen. Ik heb vaak de indruk dat corruptie hier toch meer als een natuurverschijnsel wordt gezien, iets dat er nu eenmaal bijhoort – en dat als je de ene soort corruptie bestrijdt je tegelijkertijd de andere soort aanmoedigt. De groep die aan de macht is bestrijdt als het ware de corruptie van de groep die niet aan de macht is. Een soort wet van behoud van corruptie dus.

zondag 6 september 2015

Nieuws in het Land van de Glimlach

Ik ben nu al weer bijna drie weken in Thailand, en het is hoog tijd voor een blog update. Er gebeurt veel in de wereld, waarbij het perspectief vanuit Bangkok er anders uit ziet dan vanuit Amsterdam, als er al veel aandacht aan wordt besteed. In Westerse media zie ik belangrijke onderwerpen als de Europese vluchtelingencrisis, met de onthutsende foto van het verdronken jongetje op het strand, de activiteiten van IS in Palmyra en het Midden Oosten, het optreden van Donald Trump - the next president America will never elect? - en natuurlijk de verschillende crises op de financiƫle markten. Hier in Bangkok zien we eigenlijk alleen het laatste onderwerp een beetje worden belicht - China is tenslotte dichtbij - samen natuurlijk met de nasleep van de bommen die mijn aankomst hier verwelkomden. De andere onderwerpen zijn meer voor wat kleinere berichten op de buitenland pagina's. En verder is er veel binnenlands politiek nieuws over de nieuwe grondwet, die de Thaise junta hier wil invoeren, om het land zijn "democratie" terug te geven. Hoe houd je hier in Thailand een beetje bij wat er zo om je heen gebeurt?