Translate

woensdag 31 december 2014

Verzamelwoede

Al jarenlang brengen Rogt en ik de dagen rond oud en nieuw door in Chiang Mai, in het wat koelere noorden van Thailand, zo'n 1000 kilometer verwijderd van Bangkok. Dit jaar is het wat warmer dan normaal, en met die koelte valt het wel mee: op het moment dat ik dit schrijf is het 29 graden, en ook 's nachts koelt het niet erg af. Afgezien van oud en nieuw vieren (waarover een andere keer meer) proberen we ook nog steeds bijzondere plekken hier in Chiang Mai te ontdekken, net zoals ik dat in Bangkok graag doe. En omdat Chiang Mai ook een flinke stad is, valt hier genoeg te beleven buiten de platgetreden paden.

woensdag 24 december 2014

Kerstmis

Terwijl Nederland zich opmaakt voor kerstavond ben ik gewoon bezig aan mijn huiswerk voor de schooldag van morgenochtend. Het mag duidelijk zijn: Thailand heeft geen kersttraditie, en de kerstdagen 25 en 26 december zijn hier gewone werkdagen. Kerstmis is hier vooral een commercieel festijn voor de mensen die het kunnen betalen, en shoppen is de hoofdschotel. En het is uiteraard een gebeurtenis voor de westerse buitenlanders.

zondag 21 december 2014

Scala

Wie in Bangkok naar de bioscoop wil heeft tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Vrijwel alle grote shopping malls hebben ook grote en luxueuze Cinema’s in huis met een groot aantal zalen en de laatste high tech op het gebied van 3-D en sound. Er zijn zelfs bioscoopzalen met business-class stoelen en een eigen lobby, en er zijn er met love-seats. Films worden vaak nagesynchroniseerd in het Thai, maar worden soms ook wel in de oorspronkelijke taal vertoond. Het aanbod volgt de laatste trends uit Hollywood, Bollywood, Hongkong en Thailand zelf, en draaien maar kort. Langer dan twee weken is een uitzondering. Mijn favoriete bioscoop is Scala, een van de oudste cinema’s in Bangkok, waar een kaartje maar 100 baht kost.

vrijdag 12 december 2014

Krungthepmahanakhon

Ik schrijf al enige tijd blogs vanuit deze stad, maar het is er nog niet echt van gekomen een blog over deze stad te schrijven. Ik had me dus al een tijdje voorgenomen een karakterschets van Bangkok te geven, omdat deze stad zo enorm verschilt van wat we in Nederland een stad noemen. Meer dan oppervlakkig kan dat uiteraard binnen deze blog niet zijn. Om te beginnen de naam: Bangkok gaat prat op de langste plaatsnaam ter wereld, met (afhankelijk van de gebruikte transcriptie) zo’n 170 letters. Het Thais heeft er 95 tekens voor nodig. Officieel wordt de plaatsnaam afgekort tot Krungthep Mahanakhon, en in het dagelijkse spraakgebruik tot Krungthep, wat zoiets betekent als “Stad der Engelen”. De naam Bangkok is eigenlijk alleen voor buitenlands gebruik. Wat is dit eigenlijk voor een stad?

zaterdag 6 december 2014

Koningsdag

Op de achtergrond glanzen zacht de gouden chedi’s van het koninklijk paleis in de avondschemering. Op de voorgrond is een helverlicht podium met een metershoog portret van de Thaise koning. Op het podium staan alle belangrijke functionarissen van het koninkrijk, en op de grote grasvlakte ervoor bevinden zich zo’n 100.000 toeschouwers, die in eerbiedige stilte de felicitatieceremonie voor de vorst bijwonen. Zo verliep de afsluiting van koningsdag gisteren in Bangkok.

vrijdag 5 december 2014

Blokken

Sinds een week leer ik op school de letters van het Thaise alfabet. 44 medeklinkers en 32 klinkers, en dan nog een handjevol aanvullende leestekens en cijfers. Kinderen beginnen er hier al op 4-jarige leeftijd mee, en dat is niet voor niets, want schrijven is een flinke factor moeilijker dan ons ABC. Voor buitenlanders zoals ik is de extra moeilijkheid, dat er geen enkel aanknopingspunt is. Je moet al die letters eerst foutloos leren natekenen, en daarna herkennen en onthouden. Ze lijken vaak ook nog behoorlijk op elkaar, dus ga er maar aanstaan. Dat het analfabetisme hier toch slechts 6,5% is, mag dan ook een wereldprestatie heten. In Nederland is dat overigens maar 1%, maar wat wil je ook met zo’n makkelijk ABC.